Utrzymanie czystości i porządku w zakładzie produkcyjnym jest niezwykle ważne. Czystość i higiena to jedne z najważniejszych czynników gwarantujących bezpieczną i zdrową żywność. Obowiązujące w Polsce przepisy prawa nakładają na przedsiębiorstwa spożywcze obowiązek wdrażania systemu HACCP, którego elementem jest Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP). GMP reguluje i opisuje systemy utrzymania czystości i higieny na odpowiednim poziomie, zapewniającym produkcję bezpiecznej żywności.
Higiena w przemyśle spożywczym rozumiana jest jako czystość pomieszczeń, maszyn i urządzeń, a także higiena personelu, natomiast czystość w tym ujęciu to czystość mikrobiologiczna. Na czym więc polega zarządzanie tymi kwestiami w zakładach produkujących żywność? Najczęściej kwestie te opisują i regulują instrukcje mycia i dezynfekcji wraz z planem higieny oraz procedury higieny personelu.
Regularne czyszczenie, znacznie zwiększa sprawność i przedłuża żywotność maszyn produkcyjnych.
Czyszczenie linii produkcyjnych musi być przede wszystkim skuteczne. Często istotne jest, by mycie linii nie zabierało zbyt dużo czasu. Wybór metody czyszczenia jest uzależniony od rodzaju linii i rodzaju produkcji do jakiej jest wykorzystywana. Ważny jest dobór odpowiednich środków chemicznych. W zakładach produkcyjnych, w których występują osady, tłuste zanieczyszczenia, pyły czy pozostałości produkcyjne, zwykłe środki czystości są niewystarczające, nie poradzą sobie z takimi zabrudzeniami. Należy więc użyć specjalistycznych środków chemicznych. Kolejną ważną sprawą jest dobór odpowiednich urządzeń i metod czyszczenia. Dobierając urządzenia i metody myjące, trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę, możliwość dotarcia do zakamarków, szczelin i miejsc z ograniczoną dostępnością.
Jakiś czas temu nasza firma została poproszona o pomoc w czyszczeniu linii technologicznej. Pracownicy tej firmy pomimo wielu godzin pracy przy jej czyszczeniu nie radzili sobie. Pierwsze czyszczenie nie było łatwe ale we współpracy z pracownikami produkcji daliśmy radę. Początki, zanim poznamy dokładne działanie linii, bywają trudne – dlatego, tak ważna jest współpraca. Teraz cyklicznie i już samodzielnie czyścimy tę linię. Klient jest zadowolony z jakości oraz z oszczędności czasu w przestojach produkcyjnych. Zatrudniamy wykwalifikowanych i doświadczonych specjalistów, których zaopatrujemy w profesjonalny sprzęt, co pozwala na skuteczne, bezpieczne i sprawne świadczenie usług w zakładach produkcyjnych, fabrykach i przedsiębiorstwach przemysłowych. Dzięki naszemu wsparciu pracownicy produkcji wykonują swoje codzienne obowiązki w optymalnych warunkach, a urządzenia działają efektywnie i zyskują na żywotności.