Podstawowym oraz niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania zakładów produkcyjnych i magazynowych jest systematyczne i dokładne sprzątanie powierzchni przemysłowych wraz ze strefą podsufitową i elementami infrastruktury. Utrzymanie nienagannych warunków higienicznych jest niezbędne, aby produkty żywnościowe były dobrej jakości i bezpieczne dla konsumenta. Obróbka papieru i tektury równa się kurzowi. Regularne wdychanie kurzu może mieć wpływ na zdrowie pracowników, nadmierna jego ilość może mieć również wpływ na jakość nadruku. W celu zachowania wysokiej efektywności produkcyjnej należy dopilnować, aby warunki na terenie zakładu sprzyjały wydajnej i bezpiecznej pracy nie tylko ludzi, ale również maszyn i sprzętów.
Czyszczenie stref podsufitowych to bardzo trudny proces wymagający zarówno specjalistycznej wiedzy jak i narzędzi. Specyficzne zabrudzenia zależne od specyfiki danego zakładu wymagają specyficznego podejścia. Celem usługi czyszczenia stref podsufitowych jest stałe utrzymanie czystości elementów konstrukcyjnych i infrastruktury, dla zapewnienia warunków zgodnych z wymogami BHP oraz przeciwdziałaniu rozwijania się szkodników produktów sypkich.
Dla każdego zlecenia ustalamy przejrzyste plany postępowania i pracy. Dodatkowo wykorzystujemy najróżniejsze, klasyczne i nowoczesne sposoby działania i optymalnie łączymy je ze stosowanymi środkami chemicznymi i metodami pracy. Wszelkie wymagania jakościowe realizujemy elastycznie, kompetentnie i kompleksowo, a naszą pracę dokumentujemy w formie raportów, załączając fotografie przed i po wykonaniu prac co tworzy przejrzysty obraz realizacji naszych usług.
Stawka za czyszczenie stref podsufitowych jest uzależniona od specyfiki powierzchni, rodzaju jej zabrudzenia, metrażu i trudności w zabudowie co może generować dodatkowe koszty wiążące się z użyciem np. podestów ruchomych, czy pomocy alpinistów przemysłowych. Dlatego cenę ustalamy po indywidulanej wycenie usługi.
Co raz bardziej zauważalne jest zainteresowanie wyspecjalizowanymi usługami związanymi z czyszczeniem, myciem czy też odkurzaniem miejsc trudno dostępnych. Dlatego staramy się cały czas rozszerzać zakres naszych usług oraz rozbudowywać nasz specjalistyczny sprzętu do czyszczenia. Obecnym ale i przyszłym klientom oferujemy możliwość czyszczenia takich miejsc jak strefy podsufitowe, konstrukcje stalowe, przewody wentylacyjne, instalacje elektryczne, gzymsy oraz inne miejsca wewnątrz jak i na zewnątrz budynków do których jest utrudniony dostęp choćby z tytułu dużych wysokości.
Usługami związanymi z pracą na wysokości, czyli czyszczeniem, myciem i odkurzaniem stref podsufitowych zajmują się wyspecjalizowane firmy, które dysponują odpowiednim sprzętem oraz wykwalifikowanym zespołem alpinistów przemysłowych oraz pracownikami z uprawnieniami do operowania podestami ruchomymi.
Warto podkreślić, że tego typu miejsca w zakładach są bardzo często mocno zaniedbane oraz silnie zabrudzone, co głównie wynika z braku czasu, zachowania bezpieczeństwa oraz trudności z jakim wiąże się sam proces mycia i czyszczenia. Brud i osady powstające podczas produkowania czy też przetwarzania produktów w zakładzie, a także w trakcie codziennego użytkowania budynku, przekładają się na szereg negatywnych skutków. Wpływają na zdrowie i samopoczucie pracowników, powodują niszczenie budynku i znajdującej się w nim infrastruktury, między innymi maszyn, zwiększają zagrożenie pożarowe oraz mogą wpływać na wytwarzane lub przetwarzane w zakładzie produkty. Jeśli chodzi o ten ostatni skutek, szczególnie narażone są branże takie jak spożywcza, farmaceutyczna, kosmetyczna, czy chemii gospodarczej.
W halach produkcyjnych strefy podsufitowe odkurza się specjalistycznym sprzętem. W razie potrzeby dodatkowo czyści się je na mokro, najczęściej ręcznie, co gwarantuje precyzyjne wyczyszczenie bez ryzyka zalania maszyn czy towarów znajdujących się poniżej. Trudno dostępne miejsca czyści się zazwyczaj z podestów ruchomych lub za pomocą kijów teleskopowych.
Miejsca trudnodostępne, szczególnie na wysokich halach, są problematyczne w utrzymaniu czystości i higieny. W takich miejscach, jak zakłady spożywcze i przemysłowe, są wymagane pewne standardy, które muszą być przestrzegane. Celem czyszczenia stref podsufitowych jest stałe utrzymanie czystości elementów konstrukcyjnych i infrastruktury, dla zapewnienia warunków zgodnych z wymogami BHP oraz nienagannych warunków higienicznych. Czystość infrastruktury jest istotnym elementem przy zachowaniu czystości i higieny produkowanej żywności szczególnie dotyczy to elementów konstrukcji, czy infrastruktury znajdującej się bezpośrednio nad strumieniem żywności. Do najczęściej zaliczanych zabrudzeń, czy skażeń produkowanej żywności dochodzi poprzez przedostanie się zabrudzeń do linii technologicznych. Wycofanie skażonej partii żywności z rynku jest bardzo kosztowne, a jeżeli doszło by do zatrucia pokarmowego przez konsumentów, kwoty za odszkodowania mogą okazać się gigantyczne i doprowadzić do bankructwa przedsiębiorstwa. Towarzystwa ubezpieczeniowe będą szukały przyczyn i jeśli wykażą, że to z winy przedsiębiorcy na pewno nie wypłacą odszkodowań.