Definicją dezynfekcji jest (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.
Dezynfekcja oraz mycie szczególnie w przemyśle spożywczym, jest to proces, którego nie można wykonać niedokładnie, ponieważ od jego jakości zależy bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, która trafia do konsumenta. Każdy zakład przemysłu spożywczego jest inny, to co je różni to przede wszystkim rodzaj produkcji, którą się zajmują. Wytwarzają one różnego rodzaju produkty, stosując przy tym specjalistyczne i charakterystyczne dla danego produktu urządzenia. Podczas ich czyszczenia niezbędna jest wiedza na temat ich budowy i eksperckie podejście podczas przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji. Niestety bardzo często się zdarza, że osoby zajmujące się obsługą tych urządzeń nie posiadają pełnej wiedzy na temat mycia i dezynfekcji, dlatego warto rozważyć współpracę z fachowcami posługującymi się odpowiednimi i specjalistycznymi środkami mogącymi całkowicie usunąć wszelkie czynniki chorobotwórcze.
Sprawdzone i skuteczne metody czyszczenia linii produkcyjnych i maszyn mogą spowodować nie tylko duże oszczędności czasu, ale również zminimalizować czas przestojów w procesie produkcji. Ponadto można także znacznie ograniczyć wysokie koszty związane z późniejszymi naprawami. Utrzymanie linii produkcyjnych w czystości pozwala zachować wysoką jakość towaru, a także pomaga zmniejszyć koszt produkcji.
Jeżeli chodzi o to, jak często czyścić maszyny przemysłowe, to powinno stosować się do informacji podanych w instrukcji obsługi, choć pamiętajmy, że jeśli są one wykorzystywane każdego dnia z dużą intensywnością, to najprawdopodobniej wymagają częstszego czyszczenia. Inaczej wygląda sprawa jeżeli chodzi o elementy infrastruktury znajdującej się nad strumieniem żywności. Czyli bezpośrednio nad maszynami produkcyjnymi. Czystość infrastruktury jest również istotnym elementem przy zachowaniu czystości i higieny produkowanej żywności, dlatego istnieje potrzeba opracowania zakładowego kalendarza mycia, który obejmuje wszelkie elementy infrastruktury oraz zalecaną częstotliwość mycia i dezynfekcji. Jest to dokument niezbędny do uzyskania informacji o powtarzalności zabiegów mycia, i terminach ostatnich czyszczeń. Wszystkie procesy mycia przeprowadzane w ramach kalendarza muszą posiadać dokumentację w postaci komputerowych lub ręcznych zapisów zawierających datę procesu mycia oraz wyniki oceny jego skuteczności. Monitoring tego kalendarza obejmuje weryfikację czystości pod względem obecności pozostałości poprodukcyjnych i chemicznych oraz namnażającej się mikroflory. Uzupełnieniem takiego kalendarza są informacje o nagromadzaniu się zabrudzeń, co może powodować zwiększenie lub zmniejszenie częstotliwości czyszczenia. Sprawny system dokumentacji i zapisów oraz wszystkie działania kontrolne obejmujące zabiegi mycia i dezynfekcji, a także kontrolę czystości ułatwiają monitoring higieny w zakładzie i udowadniają, że wszelkie niezbędne procedury z tym związane są odpowiednio realizowane.
Nie istnieje uniwersalna metoda oraz częstotliwość czyszczenia, które w każdym zakładzie zdadzą egzamin. Dlatego też posiadamy opracowane procedury i instrukcje utrzymania czystości, które możemy zastosować praktycznie w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Niestety nawet nasza wiedza i doświadczenie może okazać się niewystarczająca dla każdej branży, ale we współpracy, jesteśmy w stanie dostosować się do wymagań konkretnego zakładu.