W zakładach przetwórstwa spożywczego utrzymanie czystości i higieny jest na pierwszym planie, a uchybienia w tym zakresie mogą kosztować ludzkie zdrowie, a nawet życie. Higiena i czystość to jedne z najważniejszych czynników gwarantujących bezpieczną i zdrową żywność.
Obowiązujące w Polsce przepisy prawa nakładają na przedsiębiorstwa spożywcze obowiązek wdrażania systemu HACCP. Jest to regulowane zarówno przez obowiązujące przepisy prawa, jak i wewnętrzne procedury zakładów. Utrzymanie produkcji na jak najwyższym poziomie opiera się na przestrzeganiu surowych wymagań odnośnie czystości na każdym etapie procesu produkcyjnego.
Produkcja w przemyśle spożywczym związana jest nierozerwalnie z występowaniem wielu rodzajów zabrudzeń. Między innymi to tłuszcze, przyprawy, ziarna, mąka, glazury a przede wszystkim niebezpieczne alergeny. Wszystkie z nich muszą zostać skutecznie usunięte, dzięki zastosowaniu odpowiedniej metody mycia i dezynfekcji. Utrzymanie maszyn na wymaganym poziomie czystości jest kluczowe, aby utrzymać płynność produkcji.
Dezynfekcja oraz mycie szczególnie w przemyśle spożywczym, jest to proces, którego nie można wykonać niedokładnie, ponieważ od jego jakości zależy bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, która trafia do konsumenta. Każdy zakład przemysłu spożywczego jest inny, to co je różni to przede wszystkim rodzaj produkcji, którą się zajmują. Wytwarzają one różnego rodzaju produkty, stosując przy tym specjalistyczne i charakterystyczne dla danego produktu urządzenia. Podczas ich czyszczenia niezbędna jest wiedza na temat ich budowy i eksperckie podejście podczas przeprowadzania procesów czyszczenia. Maszyny skierowane do mycia i dezynfekcji muszą zostać rozmontowane. Następnie usuwa się zanieczyszczenia organiczne, zazwyczaj z użyciem dużej ilości wody, oraz zależnie od rodzaju zabrudzenia, odpowiednich narzędzi i środków chemicznych. Mycie właściwe odbywa się z zastosowaniem środków myjąco dezynfekujących niszczących drobnoustroje obecne na danej powierzchni. Równie ważne jest ich spłukanie, ponieważ mogą one stanowić potencjalne ryzyko skażenia żywności. Często wymagane jest osuszenie umytej powierzchni. Postępowanie zgodnie z procedurami nie jest gwarancją skutecznej dezynfekcji. Dlatego każdorazowo mycie jest kontrolowane z użyciem odpowiednich testów mikrobiologicznych przez działy kontroli jakości. Dopiero po stwierdzeniu skuteczności całego procesu możliwe jest wznowienie produkcji.
Niestety zdarza się, że osoby zajmujące się obsługą tych urządzeń nie posiadają pełnej wiedzy na temat mycia i dezynfekcji, dlatego warto rozważyć współpracę z fachowcami posługującymi się odpowiednimi i specjalistycznymi środkami mogącymi całkowicie usunąć wszelkie czynniki chorobotwórcze. Sprawdzone i skuteczne metody czyszczenia linii produkcyjnych i maszyn mogą spowodować nie tylko duże oszczędności czasu, ale również zminimalizować czas przestojów w procesie produkcji. Ponadto można także znacznie ograniczyć wysokie koszty związane z późniejszymi naprawami. Utrzymanie linii produkcyjnych w czystości pozwala zachować wysoką jakość towaru, a także pomaga zmniejszyć koszt produkcji.
Jeżeli chodzi o to, jak często czyścić maszyny przemysłowe, to powinno stosować się do informacji podanych w instrukcji obsługi, choć pamiętajmy, że jeśli są one wykorzystywane każdego dnia z dużą intensywnością, to najprawdopodobniej wymagają częstszego czyszczenia. Inaczej wygląda sprawa jeżeli chodzi o elementy infrastruktury znajdującej się nad strumieniem żywności, czyli bezpośrednio nad maszynami produkcyjnymi. Czystość infrastruktury jest istotnym elementem dla zachowaniu czystości i higieny produkowanej żywności, dlatego istnieje potrzeba opracowania zakładowego kalendarza mycia, który obejmuje wszelkie elementy infrastruktury oraz zalecaną częstotliwość mycia i dezynfekcji. Jest to dokument niezbędny do uzyskania informacji o powtarzalności zabiegów mycia i terminach ostatnich czyszczeń. Wszystkie procesy mycia przeprowadzane w ramach kalendarza muszą posiadać dokumentację w postaci komputerowych lub ręcznych zapisów zawierających datę procesu mycia oraz wyniki oceny jego skuteczności. Monitoring tego kalendarza obejmuje weryfikację czystości pod względem obecności pozostałości poprodukcyjnych i chemicznych oraz namnażającej się mikroflory. Uzupełnieniem takiego kalendarza są informacje o nagromadzaniu się zabrudzeń, co może powodować zwiększenie lub zmniejszenie częstotliwości czyszczenia. Sprawny system dokumentacji i zapisów oraz wszystkie działania kontrolne obejmujące zabiegi mycia i dezynfekcji, a także kontrolę czystości ułatwiają monitoring higieny w zakładzie i udowadniają, że wszelkie niezbędne procedury z tym związane są odpowiednio realizowane.
Nie istnieją uniwersalne metody oraz częstotliwości czyszczenia, które w każdym zakładzie zdadzą egzamin. Dlatego też posiadamy opracowane procedury i instrukcje utrzymania czystości, które możemy zastosować w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Niestety nawet nasza wiedza i doświadczenie może okazać się niewystarczająca dla każdej branży. Za to we współpracy, jesteśmy w stanie dostosować się do wymagań konkretnego zakładu.